RADIOGRAFIA DE SANT MARTÍ

Àrees Integrals de Salut (AIS) de Barcelona i les seves Àrees Bàsiques de Salut (ABS)

Barcelona ciutat s’integra dins de la Regió Sanitària de Barcelona que està formada pels seus districtes i per les comarques de l’Alt Penedès, Barcelonès, Baix Llobregat, Garraf, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental. Com a ciutat però, Barcelona està dividida en 4 àrees anomenades AIS (Àrees de Salut Integral): Dreta, Esquerra, Nord i Salut Litoral Mar, la nostra.

Les AIS van néixer amb l’objectiu d’oferir atenció integral a la població d’un territori determinat, a través de la coordinació de les entitats dels serveis de salut i els seus professionals.

Cada una d’elles està dirigida per un Comitè d’Àrea Integral de Salut (CAIS) i una Comissió Permanent. En aquests òrgans de govern la Generalitat està representada amb un 60% de membres i l’Ajuntament de Barcelona per un 40%. En el cas de Salut Litoral Mar dos districtes formen el conjunt de l’AIS: el districte de Sant Martí (districte 10) i el districte de Ciutat Vella (districte 1).

L’Autoritat Sanitària no es troba en els Ajuntaments dels districtes sinó en els òrgans de Govern de cada AIS i en el Consorci de Salut de Barcelona que té la direcció global i repeteix la proporció de poders de les AIS: 60% Generalitat, 40% Ajuntament.

L’Ajuntament del districte (el seu Consell de districte amb regidor i consellers) no té l’autoritat de govern en sanitat, però sí funcions de control i impuls polític. I, al mateix temps, existeix un Consell de Salut que encara que no té competències executives, té pes polític important si els veïns i les veïnes decideixen organitzar-se.

CENTRES D’ATENCIÓ PRIMÀRIA DEL DISTRICTE

ABS (Àrea Bàsica de Salut): És la unitat territorial més petita i bàsica de l’Administració Sanitària.

EAP (Equip d’Atenció Primària): El conjunt de metges/es, infermer/eres, administratius/ves i treballador/es social que donen serveis sanitaris a una Àrea Bàsica de Salut (ABS).

CAP (Centre d’Atenció Primària): És l’edifici, la instal·lació, on resideix un, o diversos Equips d’Atenció Primària (EAP).

EPT (Equip Pediàtric Territorial): Un grup de pediatres que atenen a diverses ABS que poden correspondre a diferents Centres d’Atenció Primària. Això passa en el Clot i ho comentarem més endavant.

En el mapa les ABS amb dígit 10 són del districte de Sant Martí, mentre que dígit 1 correspon a Casc antic. Si ens fixem en la taula de sota veurem que el CAP de Sant Martí té dues ABS (Àrees Bàsiques de Salut), la 10H i la 10J amb els seus corresponents EAP (Equips d’Atenció Primària).

El nostre districte té 7 Centres d’Atenció Primària que són els que hem vist en la taula de més amunt i atenen a 8 Equips d’Atenció Primària  i un Equip Pediàtric Territorial. Serien 8 Centres si contéssim el CAP Maragall que no hem inclòs en el mapa perquè forma part de l’AIS Barcelona Esquerra i engloba Àrees Bàsiques de Salut de diversos districtes,  entre elles una del nostre. Tampoc hem inclòs el CAP de la Mina perquè, encara que forma part de Salut Litoral Barcelona, pertany al municipi de Sant Adrià.

Té també, més enllà dels CAPS, l’Hospital del Mar amb l’H. de l’Esperança, el Centre Fòrum, un CUAP (Centre d’Urgències d’Atenció Primària)… però ens ocuparem d’ells un altre dia.

Visites presencials

En el aquest quadre podem veure com ha afectat les restriccions de la Covid  l’atenció als usuaris dels nostres CAPS. Entre Ramon Turró i el Clot hi ha 14 punts de diferència percentual. Per què aquesta diferència en l’atenció? Caldrà preguntar-ho al Clot. Si miréssim el conjunt de CAPS de Barcelona ordenats en base a l’atenció presencial, de major a menor, la situació del Clot encara ofereix més dubtes: entre els 78 equips de primària ocupa la posició 70.

En el global de Barcelona la primera posició l’ocupa l’Equip Pediàtric Territorial Casanova (pertanyent a l’AIS Esquerra) amb un 61% de presencialitat, i l’última l’Equip d’Atenció Primària   Monumental 2 J (pertanyent a l’AIS Barcelona Dreta) amb un 28% i una diferència de 33 punts percentuals respecte al primer. Per què aquestes diferències?

Els equips d’Atenció Primària de La Pau, Sant Martí, Verneda Sud i Clot no ofereixen atenció pediàtrica o l’han perduda per trasllat. Cas especial és l’EAP del Clot que no fa assistència pediàtrica perquè la realitza en el mateix edifici un equip especial que en diuen Equip Pediàtric Territorial (EPT), amb 11 pediatres que atenen les ABS de Sant Martí, Verneda Sud, La Pau i El Clot. Per acabar-ho d’arreglar d’aquest EPT en diuen de Sant Martí, cosa que dificulta la comprensió perquè la lògica duria a pensar que l’EPT de Sant Martí s’ubica en el CAP del seu nom i no en el del Clot.

I respecte a l’EPT de Sant Martí, el seu discret percentatge, 47% amb posició 21 al ranquing, és pitjor del que sembla perquè de tots els EPT de Barcelona que ocupen les primeres posicions, ell n’és l’últim a 14 punts percentuals de distància del primer.

En els quadres anteriors podem observar com el CAP de la Vila Olímpica està sobrecarregat tant en població global, 36.346 persones, com en població pediàtrica, 4.977. Li falten metges perquè, tenint més població infantil que Ramon Turró, té un pediatre menys i els mateixos metges de família (que caldrà comprovar amb entrevista personal). És qui té pitjor relació metge per pacient, tant en població adulta com en infantil. I en alguns casos la diferència amb d’altres ABS és de 500 pacients.

Si mirem el mapa de l’ABS 10 A Vila Olímpica, veurem que mirant el present i pensant en el futur, el que cal és l’obertura d’un nou CAP que doni cobertura als veïns i veïnes que viuen al barri del Parc i la Llacuna i alleugereixi  la Vila Olímpica. Aquest CAP ja està construït al carrer Bolívia però està pendent de posar en marxa des de fa anys! La Generalitat al·lega que és per un problema de escassa demografia però, justament ara, aquest és el motiu per el qual cal obrir-lo, i sobre tot si tenim present que hauria de recollir pacients que ja estan desplaçats a CAPS d’altres districtes.

I, finalment, cal entrar de ple en les visites presencials. No és només un desig dels pacients, és també una demanda dels propis metges i metgesses que ens diuen que un diagnòstic es fa millor quan tens el pacient a tocar. I atenció a les malalties mentals: marxarà la Covid però ens quedaran les angoixes, patiments, dolors psíquics d’usuaris i personal sanitari. Cal reconèixer i dignificar el paper de la Primària perquè els seus professionals no fugin als hospitals, a l’estranger o a la privada, això vol dir més assignació pressupostària, millors condicions de sou, de treball i més temps de visita per pacient. Si ho fem així, farem salut.

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *