LA SANITAT ÉS UN RECURS...
EN DEFENSA SANITAT
ALPSSALUT_1
LA SALUT ÉS L'OBJECTIU
Els professionals sanitaris ens ofenem quan sentim allò de «recuperar l’activitat», com si en els darrers mesos no haguéssim estat actius…
Durant la pandèmia hem fet milers de proves diagnòstiques, hem atès més del 90% dels casos de covid, hem gestionat els casos a les escoles, donat suport assistencial a les residències i hem continuat atenent urgències i fent visites domiciliàries per altres motius no covid. Sí, és cert que els equips d’Atenció Primària ens hem vist obligats a reorganitzar la nostra feina, i ara és moment de reinventar-nos i quedar-nos amb les poques coses bones que ens ha portat la pandèmia, aprendre’n i aprofitar-les per oferir una atenció de primera línia encara més forta i més eficient de com era abans de la covid.
Durant la pandèmia les consultes telemàtiques es van incrementar substancialment. Aviat l’oferta de visites presencials serà considerablement superior a les telemàtiques; però sense deixar d’oferir aquesta possibilitat de contacte telemàtic amb el professional sanitari de referència, que, com s’ha demostrat durant la pandèmia, pot ser molt útil per resoldre determinats motius de consulta. Cal trobar l’equilibri entre la presencialitat i la teleassistència, adaptant-se a les necessitats del pacient. L’entrada de pacients per correu electrònic es reordenarà, com no podia ser d’altra manera, ja que durant mesos les enormes quantitats de missatges per motius no mèdics que han rebut els professionals dels equips de primària han col·lapsat les agendes en especial dels metges de família.
Les consultes per internet no arribaran només als metges, sinó que la figura emergent de la primària, l’administratiu, ajudarà a organitzar el trànsit de peticions: les que ha de resoldre el metge de família, les que corresponen a les infermeres, les de gestions, burocràcia i cites a l’administratiu. Perquè seran també professionals de referència. Tindran la seva pròpia agenda i la seva quota de població assignada, amb la qual cosa cada pacient tindrà un equip complet de referència al centre d’Atenció Primària: metge, infermera i administratiu.
Incrementar la presencialitat i enfortir l’accessibilitat és una absoluta prioritat, però necessitem de la comprensió i la col·laboració dels malalts perquè ho aconseguim amb èxit. Han de ser conscients que és molt millor veure els seus professionals de referència en uns dies, que no pas acudir a urgències si no és urgent. Està demostrat que en aquests casos s’incrementa la medicalització, empitjora l’atenció i alenteix la resolució del procés. Entre tots, podem aconseguir una millor Atenció Primària.
Dra. Montserrat Pimienta Escrihuela Metge de família Adjunta a la direcció EAP Ramon T