Més benestar Emocional Ramon Turró

L’Atenció Primària de Catalunya s’enforteix amb la incorporació de referents de benestar emocionals a la comunitat. Som figures amb una formació i unes habilitats psicoemocionals que, a través de la nostra integració a l’àmbit comunitari, volem reforçar la xarxa de benestar del nostre veïnat. Pel nostre perfil majoritàriament de psicologia, aportem un enfocament de salut emocional cap a la salut mental amb el principal objectiu d’intervenir dins la comunitat mitjançant un abordatge sobretot grupal i amb el propòsit de prevenir i promoure el benestar emocional en la població de la zona.

La crisi sanitària per la pandèmia del SARS-CoV-2 va acompanyada d’una crisi econòmica i social amb un impacte important en la salut mental i el benestar emocional de la població tant en persones adultes com en adolescents, però amb major impacte en les dones. Segons dades publicades per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) la prevalença de mala salut mental ha augmentat en 2021 tant en adults com en adolescents d’ambdós sexes. En els homes ha augmentat de 16,5% el 2016 a 23,3% el 2021, i en les dones de 19,9% a 35,8% per als mateixos anys. Pel que fa el rang d’edat més afectat per aquest increment de malestars de salut mental, es concentra en les edats més joves, de 15 a 44 i particularment en dones. També cal destacar que durant el passat 2020, es va produir el major percentatge de trastorns de salut mental de tots els problemes de salut relacionats amb el treball notificats pels CAPS (87,3%). (ASPB, 2021).

Respecte als usuaris del nostre Equip d’Atenció Primària (EAP), les demandes que s’han pogut recollir en les darreres setmanes són indicadores de l’important impacte que ha provocat la pandèmia en la població de totes les edats. Les majors necessitats a què ens enfrontem són temes relacionats amb regulació emocional i pèrdua de la xarxa relacional.

Segons els diferents grups d’edat, hi ha una important necessitat de donar resposta a la sensació de solitud i als malestars emocionals que en moltes ocasions es relacionen amb problemes quotidians. En general, es recull la necessitat de compartir experiències, emocions i pensaments amb grups d’iguals i en aquesta línia estem intentant donar resposta des del centre d’atenció primària i des de les diferents entitats amb què col·laborem per crear un grup obert de suport durant el període estiuenc.

També estan previstes xerrades de sensibilització sobre diferents temàtiques relacionades amb el malestar emocional i altres intervencions comunitàries en col·laboració amb els diferents recursos del barri com poden ser casals, associacions, però també els diferents centres educatius. Un dels nostres objectius principals és l’empoderament de la població per poder fer front de la millor manera possible als diferents estressors de la vida quotidiana i fer una aposta per la no medicalització i la desmedicalització d’aquells malestars emocionals que no arriben a considerar-se un trastorn de salut mental.

També tenim la interessant i gratificant tasca de tenir cura dels professionals dels EAP a través de programes dirigits a la recuperació emocional del col·lectiu durant la etapa postpandèmia. L’EAP del Ramon Turró ja té una trajectòria rellevant d’intervencions respecte a malestars emocionals a través dels grups de treball psicoeducatius i dels projectes liderats per les referents comunitàries i hi ha una consciència marcada sobre la importància de la intervenció psicològica per part dels professionals del centre. Per sort la Salut Mental també està cada vegada més present a la societat i trobem més contingut relacionat amb el tema a les xarxes socials i als mitjans de comunicació. «Too many drugs, muy poco espíritu”, canta Rigoberta Bandini. I així ha de ser, estem començant a trencar aquest estigma i a parlar sobre la salut emocional cada vegada més des de la vessant de la psicologia i nosaltres ho celebrem!

Alexa Ducà Referent de Benestar Emocional a l’EAP Ramon Turró

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *