Malestar emocional de les dones?

El CAP Ramon Turró dóna suport a dones de més de 40 anys que tinguin malestar emocional a través de grups setmanals de 10-12 persones. Per què una intervenció específica per atendre el malestar emocional de les dones?

És una qüestió de gènere? L’OMS va reconèixer l’any 2021 que el gènere és un factor determinant de la salut. És a dir, ser dona o home pot influir de manera significativa en l’estat de salut física, psicològica i social d’una persona, així com en el seu nivell de benestar al llarg de la vida.

Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (2022), el percentatge de dones amb malestar emocional és significativament major que el dels homes (27,4% i 20,4% respectivament). Aquesta diferència es manté quan tenim en compte altres factors que incrementen el malestar emocional com per exemple tenir més edat, un menor nivell d’estudis o una classe social menys afavorida, arribant a una diferència entre homes i dones de més de 10 punts percentuals en el cas de la condició d’estudis primaris i sense estudis entre els dos sexes.

I si comparem el consum de psicofàrmacs, segons l’informe de l’Observatori de Salut i Impacte de Polítiques de la ciutat de Barcelona (2021), un 31,3% de les dones han con[1]sumit psicofàrmacs (tranquil·litzants, antidepressius o somnífers) front al 21,6% dels homes.

Per tant, tenint en compte totes aquestes dades, estaria més que justificada una intervenció específica per atendre el malestar emocional en les dones, ja que és més freqüent i està més medicalitzat. A més, definir la població en funció únicament del sexe de les participants, permetrà atendre específicament els factors de desigualtat per tal de contribuir a minimitzar-los. Per exemple, segons l’Enquesta sobre Qüestions de Gènere del Centre d’Estudis d’Opinió (2020), les dones dediquen gairebé el doble d’hores a les tasques de la llar (22,5h – 12,7h) o falten tres vegades més a la feina per tenir cura dels fills quan estan malalts (51,5% – 14,3%).

 Aquestes desigualtats, que suposen una sobrecàrrega mental i emocional, estan relacionades amb la socialització en les cures. Per aquest motiu, fomentar l’autonomia personal, així com l’establiment de vincles comunitaris pot contribuir a reduir aquesta sobrecàrrega i millorar el benestar emocional de la dona.

Al grup psicoeducatiu Benestar Emocional: Autonomia i Comunitat del CAP Ramon Turró s’abordaran diferents aspectes de l’experiència subjectiva i relacional de les participants (autoconcepte, emocions, conflictes relacionals, etc.), potenciant que les participants expliquin les seves experiències per facilitar el sorgiment d’un sentit de “nosaltres”, que es prolongui més enllà de la finalització del grup. El paper de les conductores del grup, serà la presentació d’una sèrie de conceptes rellevants en relació amb l’autonomia personal i l’establiment de vincles comunitaris, així com facilitar la presa de paraula per part de les participants i moderar les seves intervencions.

El grup estarà format per un màxim de 10-12 participants, dones d’edats similars i amb malestars emocionals derivats de situacions de la vida quotidiana. Es tractarà d’una activitat que ja passa per la cinquena edició i es continuarà replicant al llarg de tot l’any per tal d’intentar donar la màxima cobertura a la població. Per a més informació i inscripcions, contacteu amb les professionals del CAP Ramon Turró.

Alexa Ducà Referent de Benestar Emocional Comunitari – CAP Ramon Turró

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *