LA SANITAT ÉS UN RECURS...
EN DEFENSA SANITAT
ALPSSALUT_1
LA SALUT ÉS L'OBJECTIU
Quan parlem de la malaltia o la salut també ho fem dels seus determinants interns i externs, és a dir, allò que provoca o facilita contreure malalties. Els determinants interns són els heretats de la biologia dels nostres pares i mares i els externs els proporcionats per l’entorn que ens envolta: clima fred o calorós, aire i aigua neta o parcialment contaminada, territori amb abundància de virus i bacteris patògens… Molts d’aquests determinants externs acaben sent modificats per l’acció humana perquè una organització i legislació adequada poden ajudar a combatre la contaminació i les infeccions bacterianes o víriques. Alhora també són determinants, externs i socials, tenir feina o estar a l’atur; viure en companyia o gaudir de xarxes de relacions. Per tant, l’organització, com ens relacionem i la major o menor intervenció de l’Estat, es constitueixen en factors que modifiquen l’entorn físic i social.
Però ara cada cop més se’ns posa de manifest un nou tipus extern i social que podríem qualificar com a determinant immaterial perquè apareix en societats tecnològicament avançades en què la innovació de tota mena va més ràpida que la capacitat d’adaptació humana. Han hagut de passar alguns milers d’anys perquè el conjunt de la societat fos plenament alfabetitzada —i encara això, no a tot el món—, en canvi ens hem digitalitzat en trenta anys. Som la primera generació en què pares i fills tenen mòbil al mateix temps i el primer cop que podem parlar de nadius digitals. Un món on, segons Francisco Villar, psicòleg del Sant Joan de Déu, les noies i els nois utilitzen Internet per saber què n’espera, d’elles i ells, el món i no a l’inrevés. El correlat de tot això és el malestar que genera la velocitat dels canvis generals, i la dificultat d’afrontar els aspectes negatius que no són només tecnològics, sinó que afecten tots els aspectes de la vida quotidiana de joves, adults i vells.
Partint d’aquesta base, la nostra AVV vol donar espai i cobertura a dues iniciatives. Una és la d’una veïna que vol dinamitzar un Taller d’Envelliment Saludable, adreçat a persones que viuen al barri i que mostren interès per créixer i aprendre. Aquest taller vol promoure un espai confortable, on es puguin manifestar opinions, emocions, coneixements, dubtes i neguits a partir de l’ajuda mútua i l’escolta.
L’altra és la que llegireu en l’article de Xavier Suárez en aquesta revista.
Josep Vallhonesta