L’Atenció Primària de Salut en la crisi del coronavirus

L’Atenció Primària és la porta d’entrada del Sistema Sanitari i del seu funcionament dependran molt les llistes d’espera i els col·lapses hospitalaris. En una situació de crisi sanitària i social com la que vivim per la pandèmia del coronavirus, es posa a prova l’eficàcia d’aquest sistema.

Malgrat que Catalunya gaudeix d’una Atenció Primària molt desenvolupada i eficient, la pandèmia ha suposat un gran repte i ha obligat els equips a reinventar-se, reorganitzar-se i aprendre a treballar de manera molt diferent a la que estàvem habituats. L’Atenció Primària assumeix el primer nivell de l’atenció sanitària i, en el moment actual, és la principal porta d’entrada dels possibles casos de covid-19. S’estima que més del 80% dels pacients amb covid-19 desenvolupen una malaltia lleu o sense complicacions; aproximadament el 14 %, una malaltia greu que requereix hospitalització, i el 5% requereix admissió en una unitat de cures intensives.

La nostra funció prioritària, per tant, és continuar atenent els casos de covid, la majoria dels quals requereixen d’una visita presencial en la qual estimem la gravetat de l’afectació, de manera que els malalts de risc baix-intermedi (80%) se segueixen des de l’Atenció Primària i només el 18-20% restant es deriva a l’Hospital perquè el seu estat així ho requereix. A més de l’atenció als malalts amb covid, continuem atenent les urgències tant al centre com domiciliàries per altres motius, seguim la patologia crònica dels nostres malalts i donem suport assistencial a les residències geriàtriques i de discapacitats que tenim a la nostra àrea d’influència.

Per donar resposta a totes aquestes necessitats, i fer-ho amb totes les garanties de seguretat tant per al malalt com per als professionals, els centres d’atenció primària ens hem hagut de reordenar:  Rebuda a la porta del CAP per professionals d’Atenció a l’Usuari, que gestionen l’accés al centre i supervisen l’afluència a les sales d’espera per evitar-hi aglomeracions.  Triatge per part de professionals d’Infermeria que classifiquen motius de consulta i programen els pacients amb simptomatologia compatible amb COVID a la zona del centre on se’ls fa atenció completa amb valoració mèdica, prova de confirmació diagnòstica si s’escau i valoració pel Gestor COVID, que dóna la informació corresponent al procés i fa l’estudi de contactes dels malalts positius.  

Altres consultes amb el seu metge de família i / o infermera per donar atenció a pacients crònics amb alguna urgència per descompensació de la seva patologia i / o tractament habitual.  

Atenció domiciliària (crònica i aguda).  Atenció a la població pediàtrica.  Atenció residencial. I quan la feina ens ho permet, fem reunions d’equip informatives per valorar l’activitat al centre i seguir avançant.

Tot això ben planificat permet gestionar els recursos amb eficiència i no saturar ambulàncies urgents, urgències d’hospital… Afortunadament el personal sanitari és excepcional i més que mai ha sabut potenciar el treball en equip i posar en vàlua les seves fortaleses en aquest context d’emergència sanitària. Cada dia lluitem contra l’adversitat de veure com hi ha companys que s’infecten, però tot i així els professionals caminem en la mateixa direcció i estem segurs que l’atenció primària sortirà reforçada de la pandèmia.

Montserrat Pimienta Escrihuela Metgessa de Família Adjunta Direcció EAP Ramon Turró

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *