LA SANITAT ÉS UN RECURS...
EN DEFENSA SANITAT
ALPSSALUT_1
LA SALUT ÉS L'OBJECTIU
Després del transcurs d’uns quants mesos des de l’inici de la pandèmia per covid, tant clínics com científics hem pogut generar un cert coneixement sobre el virus, el seu maneig i tractament així com de les seqüeles de la malaltia. En aquest sentit, s’han descrit complicacions posteriors a la fase aguda tant relacionades pròpiament amb la infecció, com altres d’associades a les llargues estades hospitalàries, en unitats de crítics en moltes ocasions. El seguiment d’aquests pacients i l’abordatge de les conseqüències tant clíniques com psicosocials generades per la malaltia, suposen una nova necessitat assistencial que requereix un abordatge multidisciplinari, protocol·litzat i equitatiu. Per tot això, des de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Ramon Turró, considerem oportú implementar un Programa d’Atenció Integral al malalt en fase postcovid que garanteixi un seguiment clínic adequat a les necessitats que presenten els pacients que han superat la fase aguda de la infecció per covid.
Ja hi ha evidència recollida i també prou experiència clínica acumulada per parlar d’un conjunt de símptomes i signes que afecten els pacients després de la infecció aguda per covid. Alguns estudis mostren que entre el 30-50% de pacients presenta símptomes persistents i/o alteracions radiològiques als tres mesos de la infecció aguda. Sembla que aquests símptomes detectats com a persistents presenten una evolució molt fluctuant i afecten diversos òrgans i sistemes, i depenen tant dels mecanismes fisiopatològics del virus com de la resposta immunitària del pacient així com del desenvolupament de la malaltia en el procés agut i dels fàrmacs i tècniques utilitzades en el procés diagnostico-terapèutic del procés.
La història natural de la covid persistent encara es desconeix, però en la pràctica clínica, diàriament identifiquem malalts amb curs persistent i necessitats d’atenció en pacients joves que eren totalment sans abans de la infecció. Segons limitades evidències actuals, estimem que un percentatge significatiu de pacients amb covid persistent, millorarà sense necessitat d’una atenció especialitzada hospitalària, si els oferim un enfocament integratiu i els acompanyem des de l’Atenció Primària.
Aquest juny de 2021, iniciem al CAP Ramon Turró un Programa d’Atenció Integral al pacient amb covid persistent, dut a terme per un equip multidisciplinari que atendrà des d’una vessant biopsico-social les necessitats d’aquests malalts. Les professionals responsables del projecte faran una valoració integral de l’estat del malalt per posteriorment poder-los oferir un programa personalitzat, i basat en ajustament terapèutic, consell nutricional i pla fisioterapèutic amb l’objectiu de millorar la recuperació del procés de convalescència de la infecció per covid. Faran també seguiment i acompanyament del malalt identificant les necessitats en cada moment per tal d’aplicar els consells adients així com derivar a la Unitat Hospitalària corresponent quan es compleixin els criteris per fer-ho, o bé donar d’alta del Programa quan sigui possible.
Dra. Montserrat Pimienta Escrihuela Metge de família Adjunta a la direcció EAP Ramon Turró